Expositie oorlog en vrede

ALMERE - In het Stadsarchief opende wethouder Arno Visser met scouts van de Hannie Schaft Scouting Groep de tentoonstelling 'Almere in oorlog en vrede'.

Uitgangspunt van de expositie is de dialoog tussen Almeerse veteranen en jongeren. Tijdens een gezamenlijk bezoek aan het Legermuseum in Delft vertelden drie veteranen hun verhaal van oorlog en vrede aan de jonge leden van de Almeerse Roefelraad en de Hannie Schaft Scouting Groep. De kinderen reageerden hierop met een tekst of schets, die ze uitwerkten tot een schilderij of object onder leiding van beeldend kunstenaar Ninette Koning.

Het resultaat is in de tentoonstelling opgenomen, naast interviews met kinderen én veteranen en hun portretten. Ook zijn videobeelden te zien van de dag in het Legermuseum en zijn foto's toegevoegd van de Almeerse oorlogsmonumenten: de Dolfijn in Almere Haven en het Bos der Onverzettelijken, waar leden van de Roefelraad jaarlijks op 4 mei een Kinderherdenking organiseren.

De expositie sluit aan op het landelijke thema van de Week van de Geschiedenis: 'Oorlog en Vrede'.