Hannie Schaft Herdenking 2010

Hannie Schaft (het meisje met het rode haar) is de bekendste Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze is geboren in Haarlem in 1920. Ze groeide op in Haarlem en ging in 1938 rechten studeren in Amsterdam. Toen de oorlog uitbrak raakte Hannie Schaft steeds meer betrokken bij het verzet. Aan het einde van de oorlog, op 21 maart 1945 werd zij gearresteerd tijdens een controle op straat. Ze had illegale kranten bij zich.

Na haar arrestatie werd zij geïdentificeerd als het meisje met het rode haar dat bij zoveel aanslagen en sabbotageacties betrokken was. Vier weken na haar arrestatie, op 17 april, werd zij doodgeschoten. Hannie Schaft werd herbegraven op de Erebegraafplaats te Overveen op 27 november 1945.

Elk jaar is er in november in Haarlem een Hannie Schaft herdenking.

Vorig jaar zijn er voor het eerst, op uitnodiging van de organisatie, ook leden van onze groep naar toe gegaan.

In 2010 zijn een aantal leden van ons naar de herdenking geweest. Klik hier voor een foto-impressie