Woudlopers

De Woudlopers zijn Scouts

Opkomsten
In het jaar dat jongens en meisjes 11 jaar worden t/m 15 jaar, mogen zij lid worden of overvliegen naar de scouts. Iedere zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur zomertijd of 10.00 tot 12.00 uur wintertijd worden er vele leuke en leerzame activiteiten met elkaar in ploegverband gedaan. Het kenmerkende van deze speltak is dat de landscouts, onder leiding van het spelteam, op speelse manier zelf leren plannen, samenwerken en verantwoordelijkheid te dragen. Een Scout ontwikkelt z'n eigen talenten en er is ruimte voor iedere Scout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig.

De groep
Het leidingteam van de Woudlopers bestaat momenteel uit 7 personen en hebben maximaal 28 Scouts verdeeld over vier patrouilles (subgroepjes) met maximaal 7 Scouts per Patrouille. Elke patrouille wordt geleid door een ervaren Scout die Patrouille Leider (PL) is. De PL wordt ondersteund door een Assistent Patrouille Leider (APL). Het is de bedoeling dat de APL opgeleid wordt om de PL op te volgen zodra de PL overvliegt naar de volgende groep. Dit zijn de Explorers (leeftijdscategorie van 15 t/m17 jaar).

Bij de Scouts wordt actie verwacht en wat kan je dan van Scouting verwachten?
Er zijn 14 gevarieerde activiteitengebieden waaronder: sport en spel, pionieren (bouwwerken maken van hout en touw), schiemannen (leren knopen), zwerven en navigeren (beide gericht op het omgaan met kaart en kompas en andere routetechnieken), kamperen ( bv ook slapen onder een zeiltje), koken, veiligheid (EHBO), brandpreventie, kampvuur maken (koken op je eigen vuurtje, zingen), expressie (toneel, handvaardigheid), natuur en milieu, communicatietechnieken (morse/seinen), boogschieten, kanoën, overleving technieken,.
Om elke scout z’n eigen talenten te laten ontwikkelen wordt er geregeld een deel van de opkomst of een opkomstdoor een scout georganiseerd. De scout moet een programma samen stellen, plannen en uitvoeren. Na overleg met leiding wordt gekeken of programma haalbaar is en waar nodig ondersteuning gegeven moet worden. Kortom: voor ieder wat wils! Voor de voorbereiding en uitvoering kunnen de scouts gebruik maken van het Scout Werkboek dat door Scouting Nederland speciaal is geschreven voor deze speltak.

Door de leiding (natuurlijk allemaal 100% vrijwilligers) worden er op verschillende manieren activiteiten aangeboden en aangeleerd. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen etc. etc. je kunt het zo gek niet bedenken. O ja, wij doen het voor ons en jullie plezier. Dus je hebt kans dat wij ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon even gezellig mee. Samen maken we in onze vrije tijd veel plezier en ondernemen we veel, avonturen zitten gegarandeerd in onze programma's

Kampen
De scouts gaan een paar keer per jaar op kamp,
Het seizoen start in het najaar met een introductie/najaarskamp voor iedereen, de overvliegers/nieuwe scouts en de scouts leren elkaar kennen en de maken kennis met de groep en de scoutinggebruiken binnen een ploeg.
Pinksterkamp (een regionaal kamp van 3 á 4 dagen waar zo’n 250 Scouts aan deelnemen) en natuurlijk een zomerkamp van een week(van zaterdag t/m vrijdag) als afsluiting van het Scoutingseizoen. Het is bij de Woudlopers traditie dat we regelmatig naar een kamplocatie in het buitenland gaan. De oudere Scouts kunnen nog zelfstandig aan landelijke / regionale kampen deelnemen zoals in december een houthakkerskamp waar je leert hoe je hout hakt, hele bomen omzaagt, en de winterhike. Scouts die zich met andere Scouts uit de regio willen meten kunnen met pasen aan de HIT meedoen.
Door het seizoen heen nemen de Woudlopers deel aan regionale en landelijke Scouting activiteiten: zoals JOTA/JOTI: 3de weekend in oktober: (Jamboree On The Air / -Internet), de natuurwerkdag, de Poolnacht hike, Baden Powell Tocht (elk jaar wordt er rond 22 februari door het district een wandeltocht uitgezet ter gelegenheid van de geboortedag van Lord Baden-Powell,oprichter van Scouting) en de Sint Jorismars.

Uniform
De Woudlopers dragen het volgende uniform:
Beige blouse met borstzakken voorzien van diverse insignes
Blauwe (spijker)broek
Hannie Schaft groepsdas
Hannie Schaft- of scout- of kamp T-shirt
Optioneel: fluitkoord met fluit

Met vriendelijke scout groetjes en een stevige linkerhand de leiding van de woudlopers.

De Woudlopers hebben ook een eigen Hyves pagina: http://hsg-de-woudlopers.hyves.nl/ Kom eens langs en laat een berichtje achter!

Verder zijn wij altijd te bereiken via de mail: dewoudlopers@gmail.com